Nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka)

Często wracam pamięcią do dzieciństwa, kiedy w upalne lato siedziałyśmy z babcią przy domu pod drzewem (pod orzechem lub lipą – szczególnie przyjemnie było, gdy lipa kwitła i można było doświadczać jej zapachu). Kiedyś ludzie wiedzieli jakie drzewa sadzić niedaleko domu, aby dodawały człowiekowi spokoju ducha.

Pierwszy raz zastosowałam nalewkę (z pozytywnym skutkiem), kiedy po leczeniu tabletkami nadkwasoty żołądka, pojawił się u mnie duży przyrost grzybów w jelicie. Miałam także inne problemy z jelitami (nadwrażliwość oraz problemy z przyswajalnością niektórych składników odżywczych – kwasów tłuszczowych i białek). Od tego czasu nalewka jest nierozłączną towarzyszką moich podróży. Zabieram ją wszędzie ze sobą i wielokrotnie zażywałam ją profilaktycznie, aby ochronić swój przewód pokarmowy przed ewentualnymi dolegliwościami i zatruciami pokarmowymi.

Teraz jest doskonały czas, aby zrobić nalewkę z zielonych orzechów włoskich (najlepiej je zbierać od końca czerwca do połowy lipca) – miąższ jest miękki, więc bez problemu można orzechy pokroić. To naprawdę wspaniałe naturalne lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe i nie tylko. Mogłam się o tym wielokrotnie przekonać na samej sobie oraz przekonali się również o tym członkowie mojej rodziny, przyjaciele i znajomi. Nalewka jest bardzo prosta w wykonaniu i każdy może ją wykonać samodzielnie. Jest wiele przepisów, ja podam ten, który najbardziej mi odpowiada.

Jakie właściwości i substancje zawiera nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego ma dobroczynny wpływ na nasz organizm i ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Orzech włoski i jego lecznicze właściwości znane były już w starożytności. Rzymianie wierzyli, że olej z orzechów neutralizuje trucizny, a Grecy leczyli się nią z dolegliwości nerkowych, czy kamicy żółciowej. Dzięki herbicydom, jakie w sobie ma orzech włoski, może skutecznie przeciwdziałać grzybom, bakteriom, pasożytom i drożdżom w naszym układzie pokarmowym. Nalewka posiada działanie odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Działa także moczopędnie, rozkurczowo, reguluje trawienie. Ze względu na zawartość jodu, reguluje prace tarczycy. Posiada także wiele cennych składników odżywczych.

100 gram orzecha zawiera w sobie aż 650 kcal – to bardzo dużo, w większości to wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Znajdziemy również w nim:

  • witaminy z grupy B (B1, B3, B6), C, E,
  • mikroelementy takie jak: wapń, sód, żelazo, potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, cynk itp.,
  • węglowodany,
  • kwasy wielonienasycone omega 3 i omega 6,
  • błonnik, tiaminę, ryboflawinę, garbniki, jod.

Właściwości zdrowotne nalewki z orzecha włoskiego

Jak już wspomniałam, nalewka ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wielu ludzi ze względu na prosty sposób wykonania i bardzo skuteczne działanie posiada ją w domu w swojej apteczce pierwszej pomocy. Nie tylko niedojrzałe orzechy mają właściwości lecznicze. Także mają je liście orzecha włoskiego, które można dodawać do nalewek, które działają korzystnie na skórę. Wykorzystujemy je do kąpieli oraz do moczenia stóp (szczególnie jest to przydatne dla osób, które borykają się z problemem pocenia się stóp). Wywary z nich używane są przy chorobach skórnych, gdyż są bakteriobójcze i przeciwzapalne, gdyż mają dużą zawartość garbników.

0,5 kg liści zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Wywar wlewamy do kąpieli. Wyciąg z liści orzecha ze względu na jego ściągający charakter stosowany jest również w leczeniu hemoroidów i żylaków. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na pracę serca oraz układ krwionośny. Już dwadzieścia zjedzonych orzechów dziennie zaspokaja nam dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze. Są one dobrze przyswajalne i mają bardzo wysoką wartość energetyczną oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Wiele razy pomagały ludziom przetrwać ciężkie długie zimy i okresy głodowe. Orzechy są bardzo sycące, zawierają sporo błonnika, który działa dobroczynnie na nasz układ pokarmowy (przeczyszcza go lekko ze starych złogów). Badania dowodzą, że orzechy włoskie spożywane regularnie, ale z umiarem przyczyniają się do utrzymania prawidłowej wagi ciała.

Krok po kroku jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego

Potrzebujemy 20-25 sztuk (umytych i osuszonych) zielonych, niedojrzałych orzechów (pamiętajmy, aby do krojenia założyć rękawiczki ochronne, ponieważ w przeciwnym razie sok z orzecha zabarwi nam ręce na brązowy kolor), 500 ml spirytusu 96% i jedna szklanka wody (spirytus można zastąpić 500 ml wódki min. 40% i pół szklanki wody). Ja używam spirytusu i nie dodaję cukru, gdyż nie chcę trunku smakowego. Jak komu smakuje tak sobie nalewkę robi 🙂

Orzechy można kroić w ćwiartkę (ja tak robię) lub w kostkę. Już pokrojone wrzucam do butelki z szeroką szyjką, ale jak nie mam takowej, to używam normalnego słoika litrowego. Pokrojone orzechy wrzucone do słoika zalewam alkoholem (mają być całkowicie w nim zanurzone). Tego typu „trunek” odstawiam do ciemnego (chłodnego) miejsca na 1-2 miesiące i od czasu do czasu potrząsam słoikiem. Im dłużej nalewka „dojrzewa” tym jest lepsza. Niektórzy pozostawiają ją nawet do roku czasu. Gdy jest mi potrzebna, oddzielam płyn od orzechów (używam do tego bardzo gęstego sitka lub gazy). Nie dodaję do nalewki cukru (gdyż nie jestem jego zwolenniczką, a co więcej cukier źle działa na mój układ trawienny) – bez problemu mogę pić gorzką nalewkę, gdyż i tak rozcieńczam ją pół na pół z wodą. Jeśli ktoś chce może dodać miodu. Przefiltrowaną nalewkę przelewam do butelek z ciemnego szkła.

Jak stosować taką nalewkę?

Używam tej nalewki przy problemach żołądkowych, jelitowych, a także do corocznej kuracji odrobaczania, również do wszelkiego rodzaju dolegliwości skóry, czy po ugryzieniach (dezynfekuję nią) – jednym słowem ta nalewka odtruwa, oczyszcza i dezynfekuje. Buteleczka z tą nalewką wędruje jako pierwsza do mojej torby, gdy wybieram się w podróż. Moja dzienna dawka to pół kieliszeczka z dodatkiem wody (pół na pół). Jeśli ktoś ma wrażliwy żołądek, proponuję zacząć od kilku kropli, 2-3 krople nalewki rozcieńczonych z wodą 1-2 razy dziennie. Należy codziennie zwiększać dawkę o jedną kroplę nalewki do 10-20 kropli. Gdy mamy dolegliwości żołądkowe pijemy 2-3x dziennie po 40 kropli (na cukier lub wodę). Jeśli ktoś cierpi na zaparcia, zażywając tę nalewkę zapobiega wchłanianiu toksyn z organizmu. Można też przygotować nalewkę jako smakowy trunek poprzez dodanie do niej 1 do 2 szklanek cukru oraz korzenne przyprawy tj.: laskę cynamonu, goździki, wanilia itp.

Podsumowanie:

Nasi dziadkowie / pradziadkowie stosowali wiele ziół i naturalnych preparatów do leczenia – chcieli, aby ta wiedza nie została zapomniana i przekazywali ją dalej. Ostatnie lata pokazują, że ludzie zaczęli na nowo odkrywać moc ziół i preparatów ziołowych i sami je robią. Wiele eksperymentują, są kreatywni, czego przykładem są różnego rodzaju nalewki. Nalewka z orzecha włoskiego to wspaniałe naturalne lekarstwo, którego nie powinno zabraknąć także w Twoim domu 🙂 Na zdrowie 🙂


Meggi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *